Информация за роуминг

С услугата Международен роуминг ползвате мобилния си телефон за изходящи и входящи обаждания и SMS-и в мрежите на чуждестранни оператори, с които bob има роуминг споразумения. Цената за минута входящо и изходящо обаждане и за изпращане на SMS в чужбина зависи от зоната, в която попада държавата съгласно вашата роуминг тарифа. В мрежата на всеки мобилен оператор ползвате безплатно универсалния номер за спешни повиквания 112.  
Можете да се свържете безплатно с наш оператор на номер +359 9888 12345  от страните в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. В останалите държави таксуването е според роуминг тарифния план.

Ако се намирате в пограничен район на България и искате да предотвратите нежелано регистриране към чужд оператор, е необходимо да преминете на „ръчен” режим (manual) и да изберете bob за своя мрежа.


Важно

Промени в цени за роуминг в ЕС, считано от 06.01.2017 г.

С приет Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/2292 на Европейската Комисия се въвежда намаление в цента на минута за входящо повикване при ползване на Националните условия за роуминг (RLAH+) в страни от ЕС/ЕИЗ. Считано от 06.01.2017 г. тази цена е 0,025 лв. с ДДС;

Цени

ЗониИзходящо повикване към ЕС (включително България)Изходящо повикване извън ЕСВходящо повикванеSMSЦена на МВ
Зона 1 - Страни в ЕС / ЕИЗ По национален тарифен план плюс надценка в размер на 0.117 лв. на минута * 6,79 лв./мин. 0,026 лв. в сила до 05.01.2017
0,025 лв. в сила от 06.01.2017
По национален тарифен план плюс надценка в размер на 0.0445 лв. на СМС. ** По национален тарифен план плюс надценка в размер на 0.117 лв. на МБ***
Зона 2 - Страни извън ЕС 6,79 лв. 6,79 лв. 2,79 лв. 0,99 лв. 22,43 лв.

Всички цени са с ДДС.

* Включените в националния тарифен план минути за изходящи гласови повиквания към други национални мрежи (фиксирани или мобилни) се ползват и за изходящи повиквания към страни от ЕС/ЕИЗ (включително България), като се добавя надценка в размер на 0.117 лв. с ДДС на минута. Цената на изходящо повикване след изчерпване на включените минути, както и при липса на такива в националния тарифен план се формира съгласно определената в тарифния план цена за гласово повикване към други национални мобилни/фиксирани мрежи плюс надценка в размер на 0.117 лв. с ДДС на минута, но не може да надвишава 0.445 лв. с ДДС на минута;

** Включените в националния тарифен план SMS-и към други национални мобилни мрежи се ползват и за SMS-и в роуминг, изпращани от страни в ЕС/ЕИЗ (включително към България), като се добавя надценка в размер на 0.046 лв. с ДДС на SMS. Цената на SMS след изчерпване на включените в тарифния план SMS-и, както и при липса на такива в националния тарифен план се формира съгласно определената в тарифния план цена за SMS към други национални мобилни мрежи плюс надценка в размер на 0.046 лв. с ДДС на SMS, но не повече от 0.14 лв. с ДДС на SMS;

*** Включените в националния тарифен план МВ за мобилен интернет в Мрежата на Мтел се ползват и за мобилен интернет в страни от ЕС/ЕИЗ, като се добавя надценка в размер на 0.117 лв. с ДДС на МВ. След изчерпване на включените в тарифния план МB, както и при липса на такива в националния тарифен план, цената се формира съгласно посочената в тарифния план цена на МB и надценка в размер на 0.117 лв. с ДДС на МВ, но не повече от 0.469 лв. с ДДС на МB;

Промяна в условия и цени за Роуминг в ЕС от 30.04.2016г.


Условия

 • Всички цени са с ДДС.
 • Начин на таксуване на изходящи повиквания от Зона 1 към Зона 1: първоначален интервал от 30 секунди и последващо таксуване на секунда.
 • Начин на таксуване на входящи повиквания в зона 1 – на секунда, считано от първата секунда.
 • Начин на таксуване за всички останали повиквания – на 60 секунди.
 • Начин на таксуване на мобилния интернет в Зона 1: 1 КВ.
 • Начин на таксуване на мобилния интернет в Зона 2: 100 КВ.
 • Цената на MMS се определя от зоната, в която се намира абонатът. Тарифира се трафикът, който е генериран при изпращането и получаването на MMS в роуминг за всеки започнат интервал.
 • Повикванията до номера с добавена стойност се тарифират по цените, предоставени от роуминг партньорите на Мобилтел.
 • При изходящо обаждане от AT&T САЩ и корабната мрежа AT&T Bermuda, тарифирането започва в момента на осъществяване на връзката, при положение, че от момента на получаване на сигнал „Свободно“ са изминали не повече от 30 секунди. В противен случай, тарифирането започва след 30-та секунда от получаване на сигнал „Свободно“. В случай на нереализирана връзка, тарифирането започва от 30-та секунда от получаване на сигнал „Свободно“.
 • При изходящо обаждане от T-Mobile САЩ, тарифирането започва след сигнал „свободно“, независимо дали връзката е осъществена.
 • При изходящо обаждане от следните мрежи тарифирането започва от иницииране на повикването (вкл. сигнал „Свободно”): Belize Telemedia Белиз, Claro Гватемала, Telcel Мексико Claro Панама и MTN Свазиленд.
 • При изходящо или входящо обаждане в следните мрежи тарифирането започва от иницииране на повикването (вкл. сигнал „Свободно”): Claro Аржентина, Telefonica Аржентина, всички мрежи в Канада, Comcel Колумбия, Claro Коста Рика, MTN Нигерия, Claro Пуерто Рико и Claro Уругвай.
 • Повикванията осъществени от и приети в корабни мрежи се тарифират по цените на зона 2, независимо от местоположението на плавателния съд.

Зони

Национални условия за роуминг в ЕС покрива 2 зони:

Зона 1 - Страни от Европейския съюз и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Ирландия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция, както и присъединените отвъдморски територии - Карибски о-ви (Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника), Реюнион, Сен-Бартелеми, Сен-Мартен, Азорските острови, Мадейра и Канарските острови.

Зона 2 - Всички останали страни.

При изходящо обаждане от AT&T САЩ, тарифирането започва след 29-та секунда, независимо дали връзката е осъществена. При изходящо обаждане от следните мрежи тарифирането започва от иницииране на повикването (вкл. сигнал „Свободно”): Claro Гватемала, Telcel Мексико и Claro Панама.

При изходящо или входящо обаждане в следните мрежи тарифирането започва от иницииране на повикването (вкл. сигнал „Свободно”): Claro Аржентина, Telefonica Аржентина , Comcel Колумбия, Claro Коста Рика, MTN Нигерия, Claro Пуерто Рико и Claro Уругвай.


Абонирай се

в магазин на Мтел или магазин от партньорската мрежа на bob